Een uitgebreide gids voor verschillende soorten hoortoestellen

Een gehoorapparaat is een apparaat dat in of over/achter het oor wordt gedragen en dat is ontworpen om geluiden luider en helderder te maken. Het apparaat bestaat uit een microfoon, versterker en luidspreker die samenwerken om het horen gemakkelijker te maken. Hoortoestellen zijn er in een grote verscheidenheid aan stijlen en maten om aan verschillende behoeften te voldoen. Er zijn verschillende soorten gehoorapparaten zoals onzichtbare gehoorapparaten (CIC), deze worden volledig in het kanaal geplaatst. Daarnaast heb je apparaten met een luidspreker in het oor en gehoorapparaten achter het oor. In deze blog zullen we de verschillende gehoorapparaten toelichten.

Onzichtbare hoortoestellen

Onzichtbare hoortoestellen zijn kleine apparaten die in de gehoorgang worden ingebracht. Ze zijn gemaakt van een plastic buis die is gevormd om in de gehoorgang te passen. De buis heeft aan het ene uiteinde een kleine microfoon, die geluid oppikt en naar een versterker stuurt die het geluid luider maakt. Dit versterkte geluid wordt vervolgens naar een luidspreker aan het andere uiteinde van de buis gestuurd, die het door de gehoorgang naar je trommelvlies stuurt. Het voordeel van onzichtbare hoortoestellen is dat ze eenvoudig in gebruik zijn en geen snoeren of andere zichtbare onderdelen hebben.

Gehoorapparaten achter het oor

Ook wel uitwendige gehoorapparaten(BTE) genoemd, dit zijn de meeste voorkomende hoortoestellen. Deze apparaten zijn voor bijna iedereen interessant die last heeft van gehoorverlies. Zoals de naam al zegt worden ze achter het oor gedragen, tegenwoordig zijn ze zo licht en klein dat ze bijna niet meer zichtbaar zijn. De microfoon en luidspreker bevinden zich in de behuizing van het toestel.  Via een slangetje wordt het geluid van het oorstukje geleid en vervolgens doorgegeven aan het trommelvlies. De achter-het-oor gehoorapparaten zijn daarnaast het minst reparatiegevoelig en je kunt ze makkelijk schoon houden. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren zodat er altijd een toestel is die past bij jouw huid- en haarkleur.

Gehoorapparaat met luidspreker in het oor

Deze hoortoestellen zijn kleiner en lichter dan andere hoortoestellen. Ze vallen daarom minder op als ze gedragen worden. De toestellen zijn geschikt tot gemiddeld gehoorverlies, maar het is mogelijk niet geschikt voor ernstige gevallen van gehoorverlies omdat het niet alle geluiden even goed versterkt. In-het-oor hoortoestellen hebben een kleine luidspreker die in de gehoorgang wordt geplaatst. Hierdoor hoor je het geluid van de speaker direct in je gehoorgang. Als je last hebt van veel oorsmeer zijn deze toestellen minder geschikt om de luidspreker in het oor zit.