De inrichting van een nieuw kantoorpand

Het is je vast niet ontgaan dat de werkplek een grote invloed heeft op je werkprestaties en motivatie. Nu we het afgelopen anderhalf jaar ons werk van kantoor naar onze woning hebben moeten verplaatsen is ook het thuiswerken belangrijker dan ooit geworden. Thuis mag het je inmiddels dan ook echt niet meer aan een goede werkplek ontbreken. Een prettige en stimulerende werkomgeving is belangrijk, maar niet zo eenvoudig om te creëeren. Wellicht heb je zelf ook moeite gehad om je thuiswerkplek optimaal in te richten. Ben je nu juist op kantoor blijven werken, dan heb je jouw werkplek misschien wel moeten verplaatsen. Ook dat is wennen. Een andere verdieping of andere collega’s om je heen kan zeker invloed hebben op je prestaties. Een kantoorpand moet aan een aantal zaken voldoen om werknemers gemotiveerd te houden. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Uitstraling en licht

Het is erg belangrijk om genoeg licht te hebben op kantoor. Het liefst natuurlijk daglicht, maar mocht dit niet overal mogelijk zijn dan moet dit gecompenseerd worden door verlichting. Daarbij brengt TL verlichting totaal geen sfeer, maar werkverlichting en sfeerverlichting juist wel. Ook moet de ruimte open zijn en niet klein ogen. Om dit te realiseren kun je gebruik maken van glas, hierdoor lijkt de ruimte optisch groter. Je creëert hiermee een open sfeer, waarbij toch vergaderruimtes kunnen worden afgesloten van de werkplekken. Naast dat medewerkers vaak een vaste werkplek hebben, mag het niet ontbreken aan voldoende flexplekken. Het is belangrijk dat werknemers met anderen samen kunnen werken én in stilte individueel werk kunnen uitvoeren.

Een gezonde werkplek

Een gezonde werkplek heeft betrekking op mentale en lichamelijke gezondheid. Zorg voor een sfeer waarbij mensen zich prettig en comfortabel voelen. Niet alleen een goede bureaustoel is hierbij belangrijk, maar voeg ook eens wat kleur en licht toe aan de werkplek. Je zult merken dat je werknemers zich hierdoor prettiger voelen op hun werk. Vergeet niet om de werkplekken goed schoon te houden. Laat het hele kantoor zo nu en dan grondig reinigen. Vloeronderhoud, tapijtreiniging, gevelreiniging; alles draagt bij aan de gezonde werkomgeving. Het aannemen van een vast schoonmaakteam wekt daarnaast vertrouwen op bij de medewerkers.

Veiligheid

Tot slot is het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt op kantoor. Om de veiligheid van alle medewerkers te waarborgen moet het kantoor goed beveiligd zijn. Niemand werkt namelijk prettig in een onveilige omgeving. Er zijn tegenwoordig allerlei manieren om de beveiliging te regelen, bijvoorbeeld met mistmachines. Een mistmachine is een alarmsysteem dat geactiveerd wordt als het wordt ingeschakeld door een ongenodigde gast, waarna er binnen enkele seconden een dikke mistwolk ontstaat. Hiermee zet je inbrekers binnen no-time buitenspel en geef je jouw medewerkers een veilig gevoel.